اثر برجسته اخبار بر بازار سهام
در عرض کمتر از ۲۴ ساعت اخبار ضدونقیض درباره بررسی مجدد لوایحFATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام اثر دوگانه خود را بر بازار سرمایه گذاشت.
به گزارش سرویس بورس مشرق، صبح دیروز بورس ابتدا به استقبال اظهارات لعیا جنیدی، معاون حقوقی رئیس دولت که خبر از موافقت رهبری برای بررسی مجدد FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام داده بود، رفت که روند رو به رشدی داشت. اما چند ساعت بعد که یکی از اعضای مجمع اظهار بیاطلاعی کرد و گفت هنوز چنین موضوعی در جلسات مطرح نشده است، روند رو به صعود شاخص کل نزولی شد و در پایان روز با افت حدود ۳۲ هزار واحدی به کانال یک میلیون و ۴۸۰ هزار سقوط کرد.
این اولین بار نیست که اخبار غیراقتصادی با چنین سرعت و شدتی اثر خود را بر بازار سرمایه نشان دادهاند. ترور سردار شهید قاسم سلیمانی، نتیجه انتخابات ریاستجمهوری آمریکا و در آخرین نمونه اخبار ضدونقیض درباره بازگشت ایران به FATF از جمله مهمترین اخبار غیراقتصادی در یک سال اخیر بودهاند که بیشترین تاثیر را بر شاخص کل بورس داشتهاند. کارشناسان معتقدند این اتفاق در کشورهایی که اقتصادمحور نیستند طبیعی است و اخبار غیراقتصادی اثر خود را بر بازارها به سرعت نشان میدهد. این اثر زمانی شدت مییابد که دولت یا حاکمیت نیز دست بالا در اقتصاد را داشته باشد و تصمیمگیر اصلی در این حوزه باشد.
«کسی که در سفره دستش بلندتر و بزرگتر است اثرگذار خواهد بود»؛ این توصیف بهروز شهدایی از اثر اخبار غیراقتصادی بر بازار سرمایه ایران است. به اعتقاد او در کشورهایی مانند ایران که اقتصادمحور نیستند، اخبار غیراقتصادی به سرعت میتواند اثر خود را بر بازارها بگذارد. این کارشناس بازار سرمایه میگوید: اقتصاد ما یک اقتصاد دولتی است؛ بنابراین تصمیماتی که از سوی حاکمیت گرفته میشود بیشترین تاثیر را بر روی نشانگرهای اقتصادی میگذارد.
او در ادامه با مقایسه این وضعیت با کشورهای دیگر میگوید: در کشورهایی که اقتصادمحور هستند صحبتهای مثلا یک فدرالرزرو تاثیرش بسیار بیشتر از صحبتهای مثلا رئیس دستگاه قضایی یا رئیس مجلس است چرا که آنجا سیاست از اقتصاد تبعیت میکند.
شهدایی بر این باور است که اقتصاد کشور از بانکمحور به بورسمحور در حال شیفت است و بر این اساس توضیح میدهد: از سال گذشته تا به امروز نقش بازار سرمایه در قیاس با بانکها در حال افزایش است؛ به تعبیر دیگر به نظر میرسد حاکمیت به دنبال این است که اقتصاد ما از یک اقتصاد بانکمحور به سمت اقتصاد بورسمحور حرکت کند. حتی ارکان بانکی کشور هم در حال تقویت این سیاست هستند. مثلا اظهارات آقای همتی که ریاست بانک مرکزی را برعهده دارد در راستای حمایت از بازار سرمایه است در حالی که انتظار بود ایشان طرفدار یک اقتصاد بانکمحور باشد ولی میبینیم ایشان عملا از بورس حمایت میکند و سیاستهای بانکی را طوری طراحی میکند که بازار سرمایه با مشکل مواجه نشود.
او با بیان این مطلب اضافه میکند: با دلیل اینکه چرا حاکمیت میخواهد به سمت بازار سرمایه حرکت کند کاری نداریم اما آنچه در واقعیت در حال روی دادن است شیفت به سمت بورس است. اما در این بین یک نکته رعایت نمیشود! نکته هم این است که وقتی میخواهیم تحول اقتصادی از سمت بانک به سمت بورس داشته باشیم باید یادمان باشد که بازار سرمایه برخلاف داراییهای فیزیکی، بازار بزدل و ترسویی است. آن هم به این دلیل که بازار سرمایه سیالیت و نقدشوندگی بالایی دارد. به این دلیل است که میتوانیم بگوییم بازار سرمایه ترسو است. به خاطر سیالیتی که در بازار سرمایه وجود دارد بهصورت اتوماتیک در مقابل هر عملی که وارد شود عکسالعمل نشان میدهد.
این کارشناس بازار سرمایه در ادامه بار دیگر یادآور میشود: در سفره اقتصادی کشور لقمههایی که دولت میگیرد بزرگتر است چون سهم بیشتری از اقتصاد دارد به همین دلیل بازار نوسان دارد. سیاستگذاران ما و کسانی که به نحوی میتوانند بازخورد غیراقتصادی به بازار منعکس کنند یادشان رفته بازار سرمایه که قرار است حاکمیت به آن پروبال دهد، همان بازاری است که از صحبتهای آنها خیلی تاثیر میپذیرد! یک روز میگویند باید قوه قضائیه به بازار سرمایه ورود کند! در حالی که غلط است. بازار سرمایه ساختار دارد و ساختار آن را باید درست کرد که درست هم شده اما اینکه با ذائقه عدهای نمیخواند مساله دیگری است.
شهدایی با مقایسه بازار سرمایه با قوانین فیزیک میگوید: بازار سرمایه مانند قوانین فیزیک است. زمانی که آب را در لب دریا به دمای ۱۰۰ سانتیگراد برسانید به جوش میآید؛ حالا فرقی ندارد این دما با کبریت تامین شود یا با انرژی هستهای یا شمع. در هر صورت شرایط فیزیکی که ایجاد شود آب به جوش میآید. در بازار سرمایه نیز اوضاع اینگونه است و هر تنشی که ایجاد شود بازار سرمایه عکسالعمل نشان میدهد. این اتفاق میتواند اخبار متناقض درباره بررسی مجدد FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام باشد،
حسن برادران نیز مانند شهدایی بر این باور است که بازار سرمایه نیاز به امنیت دارد تا از اخبار غیراقتصادی اثر نگیرد. او به «دنیایاقتصاد» میگوید: بورس ایران از اخبار اثر روانی میگیرد. چون سرمایهگذاران جدید بحثهای بنیادی را آموزش ندیدهاند بنابراین به سرعت با اولین خبر تاثیر میگیرند و نگاه میکنند بقیه سهمها چه میشوند. یعنی اگر سهمی صف فروش شود بقیه هم فروش میشود.
این کارشناس بازارسرمایه در همین حال اما اثر اخبار و تصمیمات غیراقتصادی را بر بورس رد نمیکند و میگوید: علت این اثر این است که از تصمیمگیریهای کلان تا تصمیمگیریهای ریز عملا تصمیمگیر حاکمیت است. در حالی که در کشورهای دیگر تصمیمهای غیراقتصادی که آنها میگیرند خیلی بر اقتصاد اثر ندارد چون دولت بالادست نیست و فقط در مسائل کلان ورود میکند. اما در ایران وضعیت متفاوت است.